Iedereen mag een website (laten) bouwen en hier teksten opzetten. Maar hierbij mogen alleen algemene ideeën qua lay-out en inhoud zonder meer gebruikt worden, waarbij er alles aan gedaan moet worden om te voorkomen dat er verwarring kan ontstaan met concurrenten.

Als je niet alleen een opzet of een achterliggend ontwerp voor jouw website gebruikt, maar teksten en/of foto’s door copy/paste overneemt, kan dit een inbreuk zijn op de auteursrechten. Tenminste als het gaat om creatieve teksten en foto’s. Een opsomming van een product of dienst is niet creatief te noemen, een wervende tekst is dat wel.

Maar van wie is dat auteursrecht eigenlijk?

Als een website ontwikkeld wordt door een webdesignbedrijf dan liggen hier ook de auteursrechten. De opdrachtgever heeft, ook al betaalt hij voor de site, alleen gebruiksrecht. Dat geldt ook als de teksten door een tekstschrijver geschreven worden en/of foto’s gemaakt worden door een fotograaf; zij hebben het auteursrecht. Auteursrechten kunnen wel worden overgedragen, maar hier moet altijd een schriftelijke overeenkomst voor getekend worden en vaak moet er ook nog een bedrag betaald worden.

Het klinkt apart; je geeft opdracht tot het bouwen van een site en tot het schrijven van teksten over jouw bedrijf, betaalt hiervoor en je bent geen eigenaar, maar zo is de wet.

Plaats je teksten/foto’s op de website die niet van jou zijn dan moet je hier officieel toestemming voor vragen aan de auteursrechthebbende. Doe je dit niet, dan kun je beschuldigd worden van plagiaat of piraterij waarop een schadevergoeding of een sanctie staat. Lees meer over auteursrecht.