Hosting; jouw plek op het internet

Een website heeft ruimte nodig. Hij moet ergens “zijn”, geparkeerd staan en geschikt zijn om te bezoeken, door iedereen in de hele wereld. Die ruimte heet hosting, naar het Nederlands vertaald: gastheerschap. De ruimte waar jouw website staat heet een server en die kan je weer huren bij een derde partij. Een hostingbedrijf. Zo’n server is een tastbaar iets, net als een boekenkast. Jouw site staat, meestal met vele andere websites, op een server. Net als in de bibliotheek een door jou geschreven boek in de boekenkast staat tussen vele andere boeken. Voor hosting moet je betalen want een server kost geld, moet worden onderhouden en er zijn technische mensen nodig die werkzaamheden aan de server kunnen verrichten. Het maakt in principe niet uit waar op de wereld jouw server staat.

Soorten hosting

Er komen steeds nieuwe manieren van hosting maar hier bespreken we de meest gangbare:

  • Shared hosting
  • Managed hosting
  • Eigen server

Shared hosting is de meest gekozen en voordeligste optie. Het betekent dat je website op een server staat waarop ook sites van anderen staan. Je deelt dus een server met anderen. Voordeel is dat het voordeliger is, een nadeel kan zijn dat je het risico loopt dat je site wordt geïnfecteerd door een andere website. De kans daarop is echter niet heel groot. Zeker niet als je hostingbedrijf de server goed onderhoudt.

Managed hosting wil zeggen dat iemand anders de server onderhoudt. In principe kan je dat namelijk zelf doen maar niet iedereen beschikt daarvoor over de benodigde kennis. Er moeten updates worden gemaakt en er gelden onderhoudsverplichtingen. Geef je dit uit handen dan ben je er zeker van dat alles volgende de regels gebeurt én ben je er zeker van dat je website altijd beschikbaar is. De kans dat de site verloren gaat of beschadigd raakt is met managed hosting minimaal.

Een eigen server Een eigen server brengt voordelen met zich mee maar er hangt ook een prijskaartje aan. Wanneer is het verstandig om voor een eigen server te kiezen?

  • Als je een heel grote website wilt bouwen
  • Als je meerdere (grote) websites hebt
  • Als je het risico van geïnfecteerd raken door derden volledig wilt uitsluiten

Wat ook meetelt is de back-up. Je website moet regelmatig worden onderhouden en dan moet er een back-up worden gemaakt die ook op de server staat. Je hebt dan dus meteen tweemaal zoveel ruimte nodig. Heb je meerdere of een grote website dan is een eigen server soms dus nodig.

Meer weten over hosting? Advies over welke hosting voor jou het beste is? Neem contact op met Hello Webdesign. We informeren je graag.