Arthur Samuel, een pionier op het gebied van computer-gamen en al bijna dertig jaar geleden overleden, is de grondlegger van de term ‘machine learning’. Het is een term die niet staat voor ‘iets’ maar voor de wetenschap waarbij bestudeerd wordt hoe computers zelf kunnen leren, zonder dat ze hier specifiek voor geprogrammeerd zijn. Kort door de bocht, gaat het om statistische en wiskundige technieken die computers in staat stellen te leren. Dit gebeurt op twee manieren; door het leren van ingevoerde data en door het leren van ervaringen. Bij machine learning is het de bedoeling deze twee zoveel mogelijk te automatiseren, zodat de mens er geen bemoeienis mee heeft. Een van de bekendste voorbeelden is Siri van Apple, voor het herkennen van spraak.

Machine learning kan heel verschillend worden toegepast. Heel specifiek bij bijvoorbeeld het filteren van spam en het voorspellen van CHURN, maar ook bij het vaststellen van zeer ingewikkelde diagnoses in de zorg, waardoor artsen geholpen kunnen worden.

In ons dagelijks leven, maken we al regelmatig staaltjes van machine learning mee. Denk maar eens aan een opgezocht product als een vakantie, of een kledingstuk. Ineens zie je hetzelfde product, of varianten ervan op allerlei mogelijke manieren online aangeboden worden.